fredag 14 september 2012

Test av chokladprovning - en påminnelse

Egen chokladprovning - aktivitet

Fick en påminnelse om hur det var att testa att dels gå på chokladprovning och dels ha en egen när jag såg en chokladkaka av märket Michel Cluizel på en hylla i en sprillans ny godisaffär häromdagen.
Jag har nämligen tidigare varit både på en ordnad chokladprovning och haft en egen hemma.

Båda delar har varit riktigt trevliga! Det är något som kan rekommenderas, särskilt under höst- och vinter-säsongen då det känns som en passande inomhus-aktivitet. Och nu börjar det ju bli en sådan period.

Om du ordnar en chokladprovning hemmavid kan du börja att fundera ut vilken sorts choklad du vill prova.

Jag har fått lära mig att prova lite olika nivåer av kakao-halt på chokladen.

Senast jag hade en egen chokladprovning provade jag en naturlig tillverkad chokladkaka med 100% kakao,   en Marabou-chokladkaka "utan särskild smaksättning", samt olika halter av kakao däremellan.

Min favorit blev till min förvåning Michel Cluizel Grand Noir 85 % kakaohalt, Frankrike. Jag hade inte trott att jag skulle gilla en så hög kakaohalt, men just denna har något särskilt som faller mig väl i smaken.
På något vis upplever jag smaken som nötig.

Det är också trevligt att prova vit choklad som kontrast till mjölkchoklad och riktigt mörk choklad.

- Det är bra att ha ett chokladprovningsprotokoll där du testar smak, lukt, strukturen på chokladen och kan skriva ner vad du tycker.

Choklad 1:
Smak:
Lukt:
Struktur:
Mitt betyg:
Kommentar:

- Vatten att varva chokladbitarna med är också bra för att få bort smaken.

Variera mellan olika styrkor på kakaon och ät inte upp varje chokladbit på en gång, utan möjliggör att prova bitarna flera ggr om.

Det finns olika typer av kakaobönor, så testa att prova olika typer av dessa. Det finns några olika varianter, så läs på chokladen vilken sorts böna/bönor den innehåller.

Lycka till!

Tipsa gärna om du ätit någon god choklad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar