Men, nu har det skett. Jag har för första gången någonsin tillagat en hel kalkon!
Det var små saker som att hitta steksnöre, veta var någonstans man får tag på en kalkon och veta om en färsk kalkon eller fryst kalkon var lämpligast som gjorde att det blev en del nya upplevelser.
En stor anledning att det blivit av är att jag föreslog det för några vänner och vi såg till att laga denna på en matlagningskväll.
Till min stora förtjusning visade det sig dessutom att jag var den enda som ätit kalkon på detta sätt tidigare.
Därmed blev det premiär, inte bara för att tillaga en kalkon, utan även för fem stycken personer att testa att äta hel kalkon.
När väl kalkonen fanns på plats i köket upptinad och klar var det inte så komplicerat att tillaga den. Jag stod för själva grundkryddningen och fixandet, sedan fick jag två hjälpredor som snörade ihop den och några hjälpredor som fixade fyllning.
![]() |
Hjälpredor som fyllde kalkonen med fyllning |
Betyget på slutresultatet blev mycket bra, alla tyckte det var väldigt gott.
Vi lät kalkonen bli 80 grader Celcius, det tog ca 2,5 timme för 4 kg.
Vi hade räknat med 3-4 timmar vilket det stod i vissa recept, men det passade mest bra.
Tips:
- Kolla upp hur du får tag i en kalkon, i den första butiken jag frågade efter kalkon hade de inte någon.
- Att köpa fryst kalkon var praktiskt och bra eftersom det inte krävdes lika mycket hantering av innanmätet på fågeln
- OBS! Den frysta kalkonen behöver 2-3 dygn för att tina i kylskåp, så det gäller att planera för det
- Kalkonen ska snöras ihop, så det kan vara bra att köpa steksnöre (I den affär jag letade i fanns det bredvid plastpåsar)
- Det var smidigt att använda ugnstermometer, men det var ändå bra att ha lite koll på tiden för att se att termometern verkar stämma tidsmässigt.
Vi märkte därför efter 15 minuter att det inte stämde särskilt bra att mäta temperaturen i låret!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar